Madeira - Porto Santo

(Oldalak) > > > Porto Santo

Nem egész 50 kilométerre északkeletre Madeira szigetétől fekszik ez a nem túlságosan nagy kiterjedésű sziget, Porto Santo. A 42 km2 –es területén körülbelül 4500 állandó lakos él. Ebből a nagyobb rész (kb. 3 ezer) a fővárosban, Vila Baleira – ban a sziget déli részén. A látogatók Madeiráról vagy hajóval vagy egy rövid, 20 perces repülőúttal tudnak eljutni ide.

Egy kevés történelem

A szigetet véletlenül fedezték fel 1418 – ban, mégpedig Zarco és Teixira tengerészek. A sziget déli részében lévő öbölbe a vihar sodorta hajóikat. Mivel ez az öböl menedéket nyújtott nekik a felbőszült természeti jelenségek elől, a szigetet Porto Santónak nevezték el (szent kikötő).  Persze nagyon szent sok éven át nem volt, mert gyakori céltáblája volt a kalózok támadásainak.

A gyarmatosítás előrehaladtával lassan kiírtották az eredeti növényeket, behoztak állatokat és fejlesztették a mezőgazdaságot, ami a föld fokozatos erózióját okozta. A lovak a 19. század elején, a fokozatos erdősítés a 20. században és a NATO repülőtér felépítése okozták, hogy a mezőgazdaságnak már soha többet nem lett olyan erős pozíciója, mint Porto Santo gyarmatosítása kezdetén.

Szerelmes Kolumbusz

Történelmi érdekessége, hogy éppen itt talált rá a legnagyobb és legjelentősebb felfedezésére Kolumbusz Kristóf, az akkoriban még ismeretlen tengerész. Itt lelt rá ugyanis élete szerelmére és későbi feleségére, Isabela Monizra. Az egykori házukban, a Vila Baleire-ben manapság múzeumot találni.

Megér egy látogatást

A kalózok támadásai ellen a Castelo Peak csúcson a belföldön a 16. században felépítettek eg erődítményt, amelyből gyönyörű kilátás nyílik az egész szigetre.
Hogy elég idejük legyen a lakosoknak a védőfalak mögé jutáshoz, Porto Santo legmagasabb pontján, a Facho Peak dombon egy kilátót építettek, ahol éjjel – nappal figyelték az őrök az óceánt a közelgő veszély időbeni észrevétele szempontjából. Facho Peakhez egy festői kis völgy vezet, melyet Serra de Dentro - nak neveznek.

Golf  Porto Santón

Már ide is beköszöntött 2004 – ben az egész világon elterjedt golf – láz és ekkor építették meg az első zöld pályát. A híres játékos, Steve Ballesteros által megtervezett pálya együtt a kiváló természeti feltételekkel és a magas színvonallal egy felejthetetlen játékot biztosít. A pálya majdnem 7 kilométer hosszú és a 18 lyukon a játékosok egész évben élvezhetik a golfból eredő örömöket.

Csábító fürdés

Porto Santo sokmindenben megelőzi nagyobb szomszédját, Madeirát. Ez áll fenn a kilenc kilométeres hosszú természetesen kialakult strand esetében si, amelyet a sziget déli részén találni. A selymes, világos homoknak ezenkívül gyógyító hatása is van és nem mindennapi módon teszi kellemessé nyaralását a szigeten.

Legutóbbi érdekességek...

30.11.2009 Szörfözés
29.09.2009 Funchal történelme röviden
24.08.2009 Madeira és a bor

Utoljára a fórumban...

04.06.2011 Hova menjünk?
04.06.2011 A varázslatos Madeira
04.06.2011 Orchideak

Utolsó fényképek...

Funchal
Porto da Cruz
Strelitzia
Tracking
Zátonyok