Madeira - Pénznem és árak

(Oldalak) > > > Pénznem és árak

Pénznem és árak Madeirán

Az euró bevezetésétől számítva Portugáliában Madeirán is euró a hivatalos pénznem. A mieink ezzel elesnek az egzotikus pénznem keresésétől és gyűjtésétől. A magyar pénznem erősödésével közeledik a két pénznem és ezért nem fog kellenie egyfolytában arra vigyáznia, hogy mennyit költ el.

Lyukas zsebbel

Ha azonban elfelejt az út előtt eurót beváltani, semmi sem történik. A bankautomatákból egyszerűen ki lehet venni pénzt, még Madeirán is. Legtöbbjüket a sziget fővárosában találja meg, Funchalban, de akármelyik kisebb városban is létezik bank készpénzkiadóval. A bankok nyitvatartási ideje Madeirán munkanapokon 8:30 - tól 15 óráig (a turisztikai központokban 18 óráig is), hétvégenként bezárva tartanak.
Az üzletek és éttermek nagy részében elfogadják a bankkártyákat is, tehát éhen biztos, hogy nem fog halni.

Amit csak megkíván

Az élelmiszerek ára itt 15 % - kal magasabbak, mint Portugáliában. Egy 1,5 literes kóláért 1 € körül kérnek el pénzt, a tej és a dzsúszok ára szintén  1 € körül mozog, zsemlét már vehet  0,15, a toastkenyeret 1,45 € - ért. Ha azt utazás ára magában foglalja az étkezést is, akkor nem kéne semmilyen horribilis összegeket elköltenie. 

A bor szerelmesei értékelni fogják a helyi, több mint előnyös árait eme csemegének. Egy ötéves bor üvege körülbelül 8 euróba kerül, egy tízéves üveg borért 20 eurót kell fizetni. A madeirai bor az egész világon a legjobbak között van és nem egy turista csak ezért jön a szigetre.

Úttalan utakon

Költségesebbek lesznek a szigeten való kirándulások, főleg, ha a tömegközlekedés segítségét veszi igénybe. Általában nagyobb távolságokra utaznak és ezenfelül dombos vidéken, tehát a fogyasztás bele van vetítve a jegy árába. Ezzel szemben a taxik igénybevételének ára, a legdrágább közlekedési forma, egy árnyalatnyival olcsóbb, mint Magyarországon. Természetesen kikölcsönözhet autót is (körülbelül 100 euró/nap), csak 21 évnél idősebbnek kell lennie és minimum egy éves vezetői igazolvánnyal kell rendelkeznie.

A legnagyobb részét utazásának költségeiből tehát a különböző attrakciók veszik el, amiket Madeira ajánl. Madeira főleg az idegenforgalomból él és a szórakozás ára ezt tükrözi is.

De mit lehet mást tenni egy ilyen gyönyörű nyaralóparadicsomban, minthogy kiélvezni a szépségeit?

Legutóbbi érdekességek...

30.11.2009 Szörfözés
29.09.2009 Funchal történelme röviden
24.08.2009 Madeira és a bor

Utoljára a fórumban...

04.06.2011 Hova menjünk?
04.06.2011 A varázslatos Madeira
04.06.2011 Orchideak

Utolsó fényképek...

Funchal
Porto da Cruz
Strelitzia
Tracking
Zátonyok