Madeira - Funchal

(Oldalak) > > > Funchal

Ha már elege lesz a medencében való fürdésből, a hosszú sétákból a turisztikai útvonalakon a belföldben vagy más örömokből, amelyeket Madeira nyújt, akkor ne felejtse el meglátogatni a régi, turistáknak nagyon vonzó Funchal városát.

Madeira fővárosa a sziget déli partján fekszik. Körülbelül 75 km2 – en terül el, tíz városi részre osztva, amelyekben körülbelül 100 000 lakos él.

Egy kevéske történelem

Funchal faluja 1421 – ben lett alapítva a portugálok első gyarmatosító próbálkozásai idején. A neve a funcho szóból ered (fenikel), amely a környéken nőtt.

Az előnyös földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően kiépülhetett egy kikötő is, amellyel kezdetét vette a gyors fejlődés. A 16. század kezdetén Funchalt már városi rangra emelték.
De ahogy az lenni szokott, a gazdagság sok ingyenélőt is maghoz vonzott, főleg a kalózokat. Védekezésül lett felépítve ellenük 4 erődítmény, amelyeket meg is lehet látogatni. Például a felujított Fortaleza de sao Tiago erődítményben ma a modern művészetek múzeumát találni. Az utolsó emlékek ezekre a kalandos időkre a korzai hajó, amely a kikötőben található.

Megér egy látogatást

A kikötőből függővasúttal elvitetheti magát a Monte fényűző negyedbe, ahol a legpompásabb épületek és hotelok találhatóak. Nem messze a függővasút állomásától pedig I. Károly utolsó nyugvóhelye fekszik, aki a Habsburg Monarchia összeomlása után itt lakott. A várost Sissi császárnő vagy Winston Churchill angol államférfi is meglátogatta.

Lehet, hogy ők is csodálták a különféle virágokat például a Quinta do Palheiro ferreiro parkban, a Botanikus kertben, a Városi parkban vagy a Quinta do Monte parkban. Ezeknek köszönhetően kapta meg Funchal 2001 – ben a legszebb virágdíszítés és parkok jelentős díját.
Metalálják magukét a sport kevdelői is, mert megtekinthetik azokat a helyeket, ahol a leghíresebb helyi születésű sztár, Christiano Ronaldo az első focilépéseit megtette.

Adrenalin 

Sok látogató nem tud ellenállni és kipróbálja a helyi attrakciót, amely fonott szánkón való csúszást jelent az asztfaltúton normális forgalomban. 25 euróért a kedvesével átélhet egy felejthetetlen kétkilométeres utazást.

Műémlékek és múzeumok

A legnagyobb helyi múzeumot Museu de Arte Sacra – nak nevezik és nagyrészt vallási emléktárgyak találhatók itt, amelyeket a helyi templomoknak a gazdag üzletemberek ajándékoztak.
 Ha a világhírű madeirai bor után vágyakozik, akkor semmi sem jobb a bor kóstolgatásához, mint a Adegas de Sao Francisco volt kolostor, amely most borpinceként üzemel.

Az egész város, főleg a régi negyede egy gyönyörű bemutatója a földközi építészetnek. Ezenfelül a látványt a csodálatos helyi virágok egészítik ki.

Legutóbbi érdekességek...

30.11.2009 Szörfözés
29.09.2009 Funchal történelme röviden
24.08.2009 Madeira és a bor

Utoljára a fórumban...

04.06.2011 Hova menjünk?
04.06.2011 A varázslatos Madeira
04.06.2011 Orchideak

Utolsó fényképek...

Funchal
Porto da Cruz
Strelitzia
Tracking
Zátonyok