Madeira - Fontos információk

(Oldalak) > > > Fontos információk

Madeira szigete eléggé ritkán lakott. 740 km2  területen (talán tizede Magyarország területének) 2006 – os adatok alapján alig negyed millió lakosa van. Ebből 100 000 él a sziget déli részén fekvő fővárosban, Funchalban. A hegyes terep és a kevésbé lakott belföld (a nagyvárosok főleg a tenger mellett találhatóak) a gyalogos turisztikát mozdítják elő. Az utolsó időkben Madeira a golf szerelmeseinek kedvelt célállomásává vált.

Mit csomagoljunk be

Erre a szigetre utazó nyaralóknak nem kell maguk mögött nehéz táskákat vonszolniuk tele ruhákkal, hogy fel legyenek készülve bármilyen időjárás-változásra. Madeira e szempontból rendkívül kiszámítható hely.
 Nyáron készüljön fel 25° C  körüli hőmérsékletű klímára és kivételes esőre (főleg a sziget déli részén – az északi részen gyakrabban esik az eső). Télen egy kicsivel hidegebb éghajlat várja gyakoribb esőzésekkel. Az éjszakai hőmérséklet a nappalival szemben általában 4 vagy 5° - kal alacsonyabb.

A gyalogtúrákra biztos, hogy jól fog jönni egy könnyű kabát. A belföldi hegyek felfogják a felhőket, itt gyakrabban esik és szeles idő uralkodik.

Madeirán a konnektorok ugyanolyanok, mint nálunk, ezért nem szükséges speciális adaptert beszerezni.

Utazási okmányok

Köszönhetően annak, hogy Portugália, amelynek Madeira egy autonóm része, és Magyarország is az Európai Unió tagjai, így a személyek szabad mozgása van érvényben. A magyar lakosoknak ezért nem kell semmilyen vízumot bemutatni a szabadságuk elején és a határ átlépésekor, elég csak egy érvényes útlevél vagy személyi igazolvány felmutatása.

Biztosítás

Az EU – ba való belépés nemcsak a könnyű határátlépést hozta meg. Másik nagyon fontos előnye, hogy a magyar állampolgárok kihasználhatják az európai orvosi kezelések rendszerét.
Azt kérdezi, hogy milyen titkos intézményről van szó? Arról van szó alapjában véve, hogy a Magyar Köztársaság állampolgárai minden egyes tagországban ugyanolyan feltételek mellett vannak ellátva, mint a helyi lakosok. Csak az szükséges, hogy az utazása előtt elmenjen a saját egészségügyi biztosítójának fiókjába és kikérje az Európai egészségügyi biztosítási kártyáját.

 Orvosnál

 Mindenfajta egészségügyi szolgáltatást kiszámláznak. A páciens kiválaszthatja, hogy állami vagy magán egészségügyi intézményt látogat meg. Az államiakban igaz, hogy kicsit várni kell és a technikailag kicsit rosszabbul felszerelt rendelők várják, alacsonyabb szakértelemmel, de a másik oldalon olcsóbban jön ki. A fájó fog egy magánrendelőben nyugodtan akár 150 euróba is kerülhet. Lehet kreditkártyával, csekkel vagy készpénzzel is fizetni. A nagyon sürgős esetekben legjobb megoldás, ha a készültséget látogatja meg (Urgéncia).

Valami emlékbe

A leggyakoribb ajándékok közé tartoznak a fonott kosarak Camacha városából, kézzel készített csipkét, amelyek minőségét és eredetiségét a csipkeintézet felügyeli, és nem utolsósorban a világon elhíresült madeirai bort.
Aki jobban szereti az édességet, annak ízleni fog a helyi gyártóktól a méz és a fenikel vagy eukaliptusz cukorkák.

Jól jöhet:

112 – ingyenes vonal a veszélyes helyzetekre (mentők, tűzoltók, rendőrök)
118 – belföldi telefonszámok
800 216 200 – nemzetközi tel. számok
800 296 296 – vonal a turisták megsegítésére

Legutóbbi érdekességek...

30.11.2009 Szörfözés
29.09.2009 Funchal történelme röviden
24.08.2009 Madeira és a bor

Utoljára a fórumban...

04.06.2011 Hova menjünk?
04.06.2011 A varázslatos Madeira
04.06.2011 Orchideak

Utolsó fényképek...

Funchal
Porto da Cruz
Strelitzia
Tracking
Zátonyok