Madeira - Északi part

(Oldalak) > > > Északi part

Madeira északi partja egy kicsivel szelesebb és csapadékosabb, mint az örök tavasz szigetének többi része. Ezért ide főleg a vízi sportok szerelmeseivel ellentétben a szerelmes párok jönnek, akiket a természeti szépségek csodálásától egy – két csöpp esővíz nem tud eltántorítani.

Paul da Serra 

Az egyik legizgalmasabb hely a mocsáros Paul da Serra. 100 négyzetkilométeres területen fekszik és a helyi alföldes táj sokszor kellemes fordulat Madeira dombos – hegyes belföldje után. Az esőből származó nedvességet a vulkanikus eredetű föld fogja fel, amely aztán átszűri és a vékony földréteggel borított köves talajon keresztül kiengedi a felszínre, amely a csatornákat táplálja tovább.
 A zöld energia hívei biztos, hogy értékelni fogják, hogy a sziget északi részének szánt villamosenergia kizárolagosan szélturbinákkal van előállítva.

Sao Vicente

Madeira északnyugati részén található a festői kisváros, Sao Vicente. A város központja egyenesen hívogat a butikokkal, cukrászdákkal és kisebb üzletekkel körbevett kikövezett utcácskákon való sétálásra egész az Igreja Matriz tempomig.

Az energia feltöltéséhez megkóstolhatja a helyi specialitást – a méztortát (bolo de mel) melaszból és gyümölcsből elkészítve.

Sao Vicentéből északnyugati irányba elindulhat Porto Monizba. Idevezeti egy 19 kilométer hosszú út, amely egészben egy sziklába van kivésve és így különböző alagutakon, sziklateraszokon át vezet gyönyörű vízesések mellett. Érdekessége az, hogy gépek nélkül épült egész 16 éven át. Az úton nemcsak Madeira természeti szépségei fogják így elkápráztatni, hanem az impozáns építészeti teljesítmény is.

Santana

Santana az északi part keleti részében terül el. Három oldalról a város a madeirai hegyekel van körbevéve, az egyik oldalról pedig a nyílt tengerre nyílik a kilátás.

Gyönyörű kilátás, de semmiképp sem az egyedüli helyi vonzerő. Az igazi csali a látogatóknak maga a város. Található itt ugyanis körülbelül száz hagyományos fehér háromszögű házikó. Ezek a lakóházak ugyanis ve tartógerendából épültek, a házikóknak oly furcsa, A betű formában.Madeirán már a 16. században építették őket, és a hihetetlenül érdekes sziget egyik egyedi tartozékai.
A meleg éghajlatnak köszönhetően a családi élet nagy része a szabad levegőn játszódik, és így ezek a házak csak mint alvóhelyként vagy a rossz időjárás elől való menedékként szolgálnak.

Santanából elindulhát mindjárt több kanális mentén is és a séta során megcsodálhatja a madeirai érintetlen természet sokszínűségét.

Legutóbbi érdekességek...

30.11.2009 Szörfözés
29.09.2009 Funchal történelme röviden
24.08.2009 Madeira és a bor

Utoljára a fórumban...

04.06.2011 Hova menjünk?
04.06.2011 A varázslatos Madeira
04.06.2011 Orchideak

Utolsó fényképek...

Funchal
Porto da Cruz
Strelitzia
Tracking
Zátonyok