Madeira és a bor

24.08.09 11:34:23

A madeirai bor már a középkorban is igen híres volt,ekkor még a kihajózó legénységet látták el borral a hosszú hajóutakon.  Nemcsak azért, hogy kellemessé tegye a napjukat, hanem hogy magas vitamintartalma megvédje őket a betegségektől.

Ezeken az utakon jöttek rá arra is, hogy a bornak a visszafele tartó utakon sokkal teltebb és érettebb íze van. Épp ezért csak úgy nevezték „bor a visszaútról”.A készítők mesterségesen akarták elérni, hogy a körülményeik olyanok legyenek, mint a hajókon, ezért a borral teli hordókat a házak padlásain kezdték el raktározni, melyet a nap melegített. Ma ezt felváltja egy mesterséges eljárás , amit „estufagem”eljárásnak hívnak,ilyenkor kb. 50-60°C –ra melegítik fel a bort kb.hat hónapon keresztül. Brandy hozzáadásával és a magas hőmérséklet hatására jönnek létre az ún. madeirai ízek. Egy madeirai kortyban egy íz ezerféleségét lehet felfedezni.

Madeira négy alapvető borfajtája a következő:

Boal

Fehér szőlőből készül, amit 400 m tszf.magasságban termesztenek. Ebből félédes bor készül egy kis füstös ízzel , sajtokhoz és desszertekhez kiváló.

Sercial

Talán a mi rizling borunkhoz hasonlít a legjobban. Egy könnyű,száraz borról van szó, ami leginkább sushihoz, vagy a tenger gyümölcseihez illik. Az érési ideje legalább nyolc év.

Verdelho

Szintén fehér szőlőből készül ,amit  400-800 m tszf.magasságban termesztenek. Miután beleteszik a brandyt még legalább húsz évig érlelik  hordókban, plussz két évig pedig  üvegekben. Húsételekhez illik, vagy akár a madeirai tortához is kiváló.

Malvoisie

A leghíresebb madeirai bor. Testes  édes bor, mézes karamelles ízzel. A szőlő olyan szakaszokon terem, ahová egész nap süt a nap.

A borkészítés fő részét a kevert vörös borok jelentik. A borokat az érési idejük szerint szokták megkülönböztetni. A  borok legalább három évig érnek , a Reserve borok öt évig, az Old Reserve tíz, az extra Old Reserve tizenöt évig érlelődnek.

Az innen származó bor tehát  nemcsak az íze miatt kiváló ajándék .

Legutóbbi érdekességek...

30.11.2009 Szörfözés
29.09.2009 Funchal történelme röviden
24.08.2009 Madeira és a bor

Utoljára a fórumban...

04.06.2011 Hova menjünk?
04.06.2011 A varázslatos Madeira
04.06.2011 Orchideak

Utolsó fényképek...

Funchal
Porto da Cruz
Strelitzia
Tracking
Zátonyok