Madeira - Déli - part

(Oldalak) > > > Déli - part

A déli part a legszárazabb, legnaposabb és a legsűrűbben lakott terület is Maderián. Éppen ezért érkezik ide a turisták legtöbbje, hogy megtekintsék eme szépséges szigetet az Atlanti – óceánban. A legtöbbjük a fővárosba, Funchalba irányul, de messziről sem ez az egyetlen dolog, amit Madeira nyújtani tud.

Camara de Lobos

Funchal központjától körülbelül 7 kilométerre terül el a festői kis halászfalu, Camara de Lobos. A két város közötti távolság olyannyira kicsi, hogy az elővárosok már majdnem el is érintik egymást.
A kis falut még a portugálok gyarmatosító próbálkozásakor alapították még a híresebbik szomszédjuk előtt és itt élt Madeira egyik felfedezője is, Zarco kapitány.

Ő nevezte el Camara de Lobos-nak (fóka lak) ezen állatok nagy kolóniái végett, akik a helyi sziklazátonyokat lakták még az emberek megérkezése előtt. Azután már nagyon forgalmas volt nekik a sziget és inkább a nyugodtabb Desetras szigetekre költöztek.

A városban manapság körülbelül 17 000 állandó lakos él, akik elsősroban a halászatból élnek, amelynek központja éppen Camara de Lobos. A helyi kikötőben építették fel ezenkívül Kolumbusz hajójának, a Santa Mariának a mását, amely még a mai napig szeli a tengert a sziget körül a turisztikai kirándulások gyanánt.
 Camara de Lobos leghíresebb látogatója és mindenkori csodálója Winston Churchil volt, aki a 20. század közepén látogatott el ide. A helyi természet és a madeirai bor ízétől elvarázsolva sok képén megörökítette a várost és a környékét, amellyel megnyerte a helyi lakosok szívét. Ezért találkozhat itt a nevével majdnem minden egyes sarkon. 

Néhányszor a madeirai gyógyüdülése alkalmával meglátogatta Camarát még Sissi császárnő is.

Calheta

Ha a madeira nyaralása közben valami erősebbre lesz gusztusa, mint a helyi bor, akkor látogassa meg  Calhetát. Ez a mezőgazdaságból élő falucska sok éven át a cukornád feldolgozásának, és főleg a rum készítésének központja. A kóstolás előtt azonban ajánlott még meglátogatni a helyi tengert és kipróbálni valamelyik vízi sportot a sok közül.

Ribeiro Brava

Ez az 5500 lakosú város néhány izgalmas gyalogtúra kiindulási pontjaként szolgál. Az azonos nevezetű folyó, amely az Atlanti – óceánba torkollik, egy természetes határt jelent a sziget nyugati és keleti része között.

Innen el lehet indulni gyalog egy szép, de egyben fárasztóbb sétatúrára Funchal városába, amely 15 km – re fekszik.

Legutóbbi érdekességek...

30.11.2009 Szörfözés
29.09.2009 Funchal történelme röviden
24.08.2009 Madeira és a bor

Utoljára a fórumban...

04.06.2011 Hova menjünk?
04.06.2011 A varázslatos Madeira
04.06.2011 Orchideak

Utolsó fényképek...

Funchal
Porto da Cruz
Strelitzia
Tracking
Zátonyok