Madeira - Belföld

(Oldalak) > > > Belföld

Madeira belföldje elsősorban a gyalogtúra szerelmeseinek érdekes. A több száz kilométeres hosszú turisztikai út, amely több tucat különböző útvonalra tagolódik,  nemcsak a madeirai természet szépségeiben gyönyörködni vágyó turistákat, hanem az igényesebb turistákat is megnyeri.

Sehol egy ember

A hegyek végett a belföld sokkal gyérebben lakott, mint a sziget tengerparti részei. Az autópályák hálózatának növekedésével azonban fokozatosan  egyre többen jönnek beljebb lakni és a magasabban elterülő helyeken is egyre több embert látni, mint például az elzárt Apácák völgyében, amely  délről, Ribeira Bravától a sziget északi részéig, São Vicentéig húzódik.

Az egekig emelkedünk

A különféle tengerszint feletti magassággal változik az időjárás és az éghajlat is. A magasabb területeken gyakrabban esik és megszokott a sűrű köd is, amely a hegyek csúcsait takarja el.
 Ha azonban a köd felszáll és kijön a napocska, akkor semmi sem vetekedhet a kilátással. És ha evégett felmegy Madeira legmagasabb hegycsúcsára, a Pico Ruivo (t.f.m. 1862 m) vulkánra, akkor biztos, hogy ámulatba ejti majd a kilátás. A környező dombok és hegyek zöldje tökéletesen egybeillik az azúrkék tengerrel, amely a sötét sziklazátonyokba mardos.

Az éghajlat több szintre van felosztva. A tengernél úgy érezheti magát, mint egy trópikus pardicsomban, 200 métertől 400 méteres tengerszint feletti magasságig kiélvezheti a szubtrópikus éghajlat nyújtotta légkört az esőerdőben, 700 m. t.f.magasságig mérsékelt égöv uralkodik és innen feljebb pedig a hegyi övezet nyújtotta bozótost és eukaliptusz - és babérerdőket csodálhatja.

A virágok szépsége

A dombos vidék az öntözőcsatornák egy komplikált és sűrű hálózatával van átszőve – levádoknak nevezik, amelyek mellett járdák és gyalogutak vannak kialakítva, nemcsak a csatornák tisztántartás céljából, hanem idegenforgalmi célokra is használva. Sőt, némelyikük sziklába van vájva, tehát még föld alatti túrákat is lehet tenni, mint például a Pico Arieiro csúcsról Pico Ruivo-ra.

A nedvesség elegendő mennyisége lehetővé teszi a csatornák környékén, hogy az emberek gyönyörködhessenek a madeirai természet sokszínűségében és szépségében. Csak nehezen lehetne találni még egy ilyen gazdag növényvilágú helyet a világon. Találkozhat itt ugyanis körülbelül 700 fajta virággal és növénnyel.

Ezért kapta Madeira az orchideák szigete elnevezést. Mellettük azonban nőnek magnóliák, liliomok vagy hibiszkuszok is. A virág, annak ellenére, hogy tökéletesen harmonizál a környezettel, nem egészen eredeti, mert a világ minden egyes sarkából hoztak be belőle. A látogatóban olyan érzést kelt, mintha egy mesés kertben barangolna tele hihetetlen színekkel és illatokkal.

Legutóbbi érdekességek...

30.11.2009 Szörfözés
29.09.2009 Funchal történelme röviden
24.08.2009 Madeira és a bor

Utoljára a fórumban...

04.06.2011 Hova menjünk?
04.06.2011 A varázslatos Madeira
04.06.2011 Orchideak

Utolsó fényképek...

Funchal
Porto da Cruz
Strelitzia
Tracking
Zátonyok